GlenAllachie - MasterClass (godz. 19:30 sala nr 5)
Menu:
GlenAllachie 12yo, 46%
GlenAllachie 15yo, 46%
GlenAllachie Sinteis Virgin Scottish Oak/Oloroso, 58,2%
GlenAllachie 2013 M&P Cask Collection Club Cask nr 806255, Marsala Hogshead, 60,8%
Meikle Toir 5yo The Sherry One 46%
Meikle Toir 2018 7yo Single Cask 11565, Pedro Ximenez, 60,2%
Zapraszamy na degustację whisky z destylarni GlenAllachie.
Jeszcze niedawno praktycznie nieznana, dziś mówi o niej cały świat a produkowane tu whisky zdobywają najwyższe wyróżnienia. Poznaj historię położonej w samym sercu regionu Speyside destylarni GlenAllachie. Podczas degustacji spróbujemy m.in. GlenAllachie 12YO, która została wybrana najlepszą whisky single malt na świecie w konkursie World Whiskies Awards 2025, drugiej odsłony niezwykle ciekawej serii Sinteis, najnowszej whisky single cask zabutelkowanej w ramach serii M&P Cask Collection Club tym razem z beczki po winie Marsala oraz dwóch torfowych whisky Meikle Toir. Jedną z nich będzie prawdziwa perełka, MEIKLE TOIR w wersji single cask z roku 2018, w którym to GlenAllachie po raz pierwszy w historii wyprodukowała torfowy destylat. Będzie coś dla miłośników whisky starzonej w beczkach po sherry, będzie coś dla miłośników torfu, będzie też coś dla tych którzy lubią whisky butelkowane w naturalnej mocy cask strength.
Prowadzący:
Mariusz Masiak - ambasador marek whisky importowanych przez firmę M&P Pavlina, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych ekspertów whisky w Polsce. Specjalizuje się w edukacji i popularyzacji kultury degustacji, prowadząc liczne szkolenia, masterclassy i wydarzenia dla miłośników whisky na różnym poziomie zaawansowania. Znany z ogromnej wiedzy o stylach, beczkach i procesach dojrzewania, w przystępny sposób potrafi opowiadać o złożoności szkockich destylatów. Jego pasja, doświadczenie i zaangażowanie sprawiają, że każde spotkanie degustacyjne z jego udziałem staje się zarówno wartościową lekcją, jak i inspirującą podróżą po świecie whisky.
Cena: 99 zł
Uwaga: Degustacja dostępna wyłącznie dla osób z zakupionym biletem na festiwal Whisky Freedom.