Dostępne bilety
Prowadzący:
Mariusz Masiak - whisky towarzyszy mu od niemal 20 lat. Od początku związany z M&P – jest odpowiedzialny za cały segment whisky. Prowadził setki degustacji, kilkanaście razy był w Szkocji a na rynek Polski wprowadzał wiele marek whisky.
MENU:
MATSUI SAKURA CASK (JAPONIA)
GOALONG SINGLE MALT (CHINY)
Porównamy dwie whisky z Azji czyli Japonii i Chin.
W trakcie krótkiego spotkania Mariusz opowie o różnicach w podejściu do whisky i jaki ma to wpływ na ostateczny efekt.
Cena: 30 zł
Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na Festiwal Whisky Freedom
Porównamy dwie słodowe whisky z różnych regionów Szkocji o odmiennym charakterze i stylu.
Menu
2011 Benrinnes 14yo, Sherry Oloroso and Refill Bourbon Hogshead, 55,7%
Whisky Festiwalowa - niespodzianka
Adam Bielecki
Ze światem whisky i wina związany jest od wielu lat. W obecnej chwili prowadzi z sukcesem specjalistyczny sklep DocentProcent.pl, którego jest współwłaścicielem, przeprowadził setki degustacji whisky i wina.
Docent Procent jest też jednym z organizatorów festiwalu Whisky Freedom.
W trakcie krótkiego spotkania Adam opowie o różnicach i wpływie pochodzenia whisky na ostateczny smak i aromat.
Cena: 30 zł
Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na festiwal Whisky Freedom.
W trakcie krótkiego spotkania porównamy dwa różne destylaty a Krzysztof opowie o różnicach w produkcji oraz smakach i aromatach.
OVII wódka owocowa z pomidorami, 40%
OVII okowita z wytłoków z winogron - Grappa, 43%
Krzysztof Kaczor
Właściciel OVII – rzemieślniczej destylarnii alkoholi z owoców, mistrz destylacji, oraz główny myjący pojemniki w jednym, odpowiada za jakość produktów, oraz ich powtarzalność.
Porównamy
Pierwszy destylat to wódka powstająca z wymieszania zbożowego spirytusu, przetartych pomidorów oraz wody. Tak jak każda inna wódka owocowa OVII destylowana jest w miedzianym alembiku co bardzo pozytywnie wpływa na jej gładkość i delikatność.
Drugi to okowita z wytłoków winogron, próba zmierzenia się z legendarnym destylatem, czyli Grappą. Wykorzystano do niej wytłoczyny z winogron Pinot Noir, Pinot Blanc, Gewurztraminer oraz Zweigelt. W efekcie otrzymano aromatyczny alkohol pełen nieoczywistych smaków.
Cena: 30 zł
Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na festiwal Whisky Freedom
Prowadzący:
Mariusz Masiak - whisky towarzyszy mu od niemal 20 lat. Od początku związany z M&P – jest odpowiedzialny za cały segment whisky. Prowadził setki degustacji, kilkanaście razy był w Szkocji a na rynek Polski wprowadzał wiele marek whisky.
MENU:
KILCHOMAN MACHIR BAY
KILCHOMAN SANAIG
Porównamy dwie whisky z destylarni z Islay więc będzie torfowo. Kilchoman Machir Bay był maturowany głównie w beczkach po bourbone a Sanaig po sherry.
W trakcie krótkiego spotkania Mariusz opowie o różnicach w maturacji i jaki ma to wpływ na smak.
Cena: 30 zł
Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na Festiwal Whisky Freedom
Prowadzący:
Piotr Kujawiak - whisky towarzyszy mu od wielu lat. Aktualnie jest Brand Ambassador w MV Group i odpowiada min za whisky z wyspy Jura.
MENU:
Jura 12 lat
Jura 18 lat
Porównamy dwie whisky z jednej z najpiękniejszych wysp w Szkocji.
W trakcie krótkiego spotkania Piotr opowie o różnicach dwóch whisky z destylarni Jura – jedna była maturowana 12 a druga 18 lat.
Cena: 30 zł
Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na Festiwal Whisky Freedom
Grzegorz Nowicki - whisky towarzyszy mu od niemal 20 lat. Prowadzi portal WhiskyMyWife.pl, próbował tysiące whisky, prowadził setki degustacji , odwiedził dziesiątki destylarni i zorganizował kilkanaście wypraw do Szkocji. The Creators to ukoronowanie tej podróży – w 2024 roku rozpoczął przygodę jako niezaleny botler i do dziś wydał już 5 różnych whisky. Jest też jednym z organizatorów festiwalu Whisky Freedom.
MENU:
Macduff 13-letni, 1 fill sherry, 48%
Cameronbridge 12-letni, 1 fill PX sherry, 48%
Porównamy dwie whisky maturowane w beczkach po sherry ale zupełnie różne destylaty czyli single malt (Macduff) i single grain (Cameronbridge)
W trakcie krótkiego spotkania Grzegorz opowie o różnicach w samych destylatach i wpływie na ostateczny smak i zapach.
Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na Festiwal Whisky Freedom
Informacje o wydarzeniu
Speed Tasting & Edukacja
Nie masz czasu na długie wykłady?
Wybierz krótkie, 25-minutowe degustacje z ekspertami – idealny balans między wiedzą a przyjemnością.
Poznaj historie ukryte w kieliszku i odkryj nowe smaki.
By uczestniczyć w Speed Tasting musisz posiadać bilet na Festiwal
Nie masz czasu na długie wykłady?
Wybierz krótkie, 25-minutowe degustacje z ekspertami – idealny balans między wiedzą a przyjemnością.
Poznaj historie ukryte w kieliszku i odkryj nowe smaki.
By uczestniczyć w Speed Tasting musisz posiadać bilet na Festiwal