Dostępne bilety
Spróbujemy dwóch tzw. new make (świeżo powstałych destylatów) które są jednymi z pierwszych wyprodukowanych destylatów w tej nowo powstałej destylarnii.
W Debrznie, w dawnej piekarni, powstała nowa rzemieślnicza destylarnia – Millside Distillery. Budowana od 2022 roku, zachowała elementy historyczne, m.in. oryginalne piece chlebowe. Wyposażona w 2000-litrową kadź zacierną, dwie kadzie fermentacyjne, dwa alembiki (1000 i 500 l) oraz 8-półkową kolumnę do okowity, pracuje w pełni ręcznie i na parze. Roczna produkcja ma wynieść ok. 10 tys. litrów alkoholu.
Na miejscu działa ręczna linia rozlewu, sklep, sala degustacyjna oraz magazyny beczek.
Destylarnia stawia na surowce premium: słód Golden Promise ze Szkocji oraz starannie dobrane beczki – po sherry, 1st fill bourbon, virgin oak (toast 3–4), a także po maderze i whiskey Koval.
Degustację oraz cały projekt prowadzi właściciel Daniel Orłowski, twórca także niezależnego bottlingu Best Whisky Market, dostępnego w firmowym sklepiku.
Cena: 30 zł
Uwaga: Degustacja dostępna wyłącznie dla osób z zakupionym biletem na festiwal Whisky Freedom.
Spróbujemy dwóch new make – świeżych destylatów, należących do pierwszych w historii produkcji Legacy Distillery, dopiero rozpoczynającej swoją działalność.
Piotr Dubisz to założyciel i główny twórca Legacy Distillery – niezależnego projektu, który od początku stawia na rzemieślnicze podejście, jakość surowców i autorski styl destylacji. Pasjonat whisky i mocnych alkoholi, od lat związany z branżą jako edukator, selekcjoner beczek i promotor kultury degustacji.
W Legacy Distillery odpowiada za cały proces tworzenia – od koncepcji i doboru słodów, przez fermentację i destylację, po selekcję beczek oraz finalny profil każdej edycji. Jego filozofia opiera się na łączeniu tradycji ze śmiałymi, współczesnymi interpretacjami, co sprawia, że destylaty Legacy zyskują rozpoznawalny, charakterystyczny styl.
Podczas krótkiej degustacji Piotr opowie zarówno o procesach, jak i idei stojącej za projektem, przybliżając uczestnikom wizję destylarni, w której rzemiosło i pasja spotykają się z nowoczesnym podejściem do produkcji whisky.
Cena: 30 zł
Uwaga: Degustacja dostępna wyłącznie dla osób z zakupionym biletem na festiwal Whisky Freedom.
Prowadzący:
Mariusz Masiak - whisky towarzyszy mu od niemal 20 lat. Od początku związany z M&P – jest odpowiedzialny za cały segment whisky. Prowadził setki degustacji, kilkanaście razy był w Szkocji a na rynek Polski wprowadzał wiele marek whisky.
MENU:
MATSUI SAKURA CASK (JAPONIA)
GOALONG SINGLE MALT (CHINY)
Porównamy dwie whisky z Azji czyli Japonii i Chin.
W trakcie krótkiego spotkania Mariusz opowie o różnicach w podejściu do whisky i jaki ma to wpływ na ostateczny efekt.
Cena: 30 zł
Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na Festiwal Whisky Freedom
Porównamy dwie słodowe whisky z różnych regionów Szkocji o odmiennym charakterze i stylu.
Menu
2011 Benrinnes 14yo, Sherry Oloroso and Refill Bourbon Hogshead, 55,7%
Whisky Festiwalowa - niespodzianka
Adam Bielecki
Ze światem whisky i wina związany jest od wielu lat. W obecnej chwili prowadzi z sukcesem specjalistyczny sklep DocentProcent.pl, którego jest współwłaścicielem, przeprowadził setki degustacji whisky i wina.
Docent Procent jest też jednym z organizatorów festiwalu Whisky Freedom.
W trakcie krótkiego spotkania Adam opowie o różnicach i wpływie pochodzenia whisky na ostateczny smak i aromat.
Cena: 30 zł
Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na festiwal Whisky Freedom.
W trakcie krótkiego spotkania porównamy dwa różne destylaty a Krzysztof opowie o różnicach w produkcji oraz smakach i aromatach.
OVII wódka owocowa z pomidorami, 40%
OVII okowita z wytłoków z winogron - Grappa, 43%
Krzysztof Kaczor
Właściciel OVII – rzemieślniczej destylarnii alkoholi z owoców, mistrz destylacji, oraz główny myjący pojemniki w jednym, odpowiada za jakość produktów, oraz ich powtarzalność.
Porównamy
Pierwszy destylat to wódka powstająca z wymieszania zbożowego spirytusu, przetartych pomidorów oraz wody. Tak jak każda inna wódka owocowa OVII destylowana jest w miedzianym alembiku co bardzo pozytywnie wpływa na jej gładkość i delikatność.
Drugi to okowita z wytłoków winogron, próba zmierzenia się z legendarnym destylatem, czyli Grappą. Wykorzystano do niej wytłoczyny z winogron Pinot Noir, Pinot Blanc, Gewurztraminer oraz Zweigelt. W efekcie otrzymano aromatyczny alkohol pełen nieoczywistych smaków.
Cena: 30 zł
Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na festiwal Whisky Freedom
Menu:
Macallan 12 YO Double Cask
Macallan 12 YO 110 Proof
Porównamy dwie wersje whisky The Macallan - popularną, klasyczną 12-tkę oraz nowo wydaną edycję o zwiększonej mocy, czyli ukłon destylarni w stronę osób nieco bardziej zaznajomionych ze światem whisky.
Prowadzący:
Rafał Kuberek - współzałożyciel projektu Brothers in Drams, pasjonat whisky i jakościowych alkoholi maści wszelakiej, oraz miłośnik polskiego kraftu.
Cena: 30 zł
Uwaga: Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na festiwal Whisky Freedom
Prowadzący:
Mariusz Masiak - whisky towarzyszy mu od niemal 20 lat. Od początku związany z M&P – jest odpowiedzialny za cały segment whisky. Prowadził setki degustacji, kilkanaście razy był w Szkocji a na rynek Polski wprowadzał wiele marek whisky.
MENU:
KILCHOMAN MACHIR BAY
KILCHOMAN SANAIG
Porównamy dwie whisky z destylarni z Islay więc będzie torfowo. Kilchoman Machir Bay był maturowany głównie w beczkach po bourbone a Sanaig po sherry.
W trakcie krótkiego spotkania Mariusz opowie o różnicach w maturacji i jaki ma to wpływ na smak.
Cena: 30 zł
Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na Festiwal Whisky Freedom
Prowadzący:
Piotr Kujawiak - whisky towarzyszy mu od wielu lat. Aktualnie jest Brand Ambassador w MV Group i odpowiada min za whisky z wyspy Jura.
MENU:
Jura 12 lat
Jura 18 lat
Porównamy dwie whisky z jednej z najpiękniejszych wysp w Szkocji.
W trakcie krótkiego spotkania Piotr opowie o różnicach dwóch whisky z destylarni Jura – jedna była maturowana 12 a druga 18 lat.
Cena: 30 zł
Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na Festiwal Whisky Freedom
MENU:
Bimber Harmony Of Eight Single Malt, 50%
Bimber Underground Marble Arch., 56,9%
Bimber Harmony of Eight, 50% – limitowana kompozycja z ośmiu beczek, harmonijna, intensywna i owocowa, pokazująca charakter rzemieślniczej destylarni z Londynu.
Bimber Underground Marble Arch, 56,9% – edycja z serii Spirit of the Underground, dojrzewana w beczce po tawny port. Powstało tylko 340 butelek, bez filtracji i barwników, mocna i wyrazista.
Bimber Distillery (Londyn) – Rzemieślnicza, niezależna destylarnia znana z tradycyjnych metod, pełnej kontroli nad produkcją i wyrazistego stylu single malt. Wszystko powstaje na miejscu: zacieranie, fermentacja w drewnie i destylacja w miedzianych alembikach, warto przy okazji wspomnieć o siostrzanej destylarni Dunphail Distillery (Speyside) stawiającej na klasyczne rzemiosło: własne floor malting, drewniane otwarte kadzie i tradycyjne metody destylacji. Młoda, ale już ceniona za jakość i ambitne podejście.
Cena: 30 zł
Uwaga: Degustacja dostępna wyłącznie dla osób z zakupionym biletem na festiwal Whisky Freedom.
Menu:
Trinidad Distillers Limited 2010 15YO Lucky Coin, 57,1%
Glenglassaugh 2018/2023, 5YO PX Cask, 57,7%
W trakcie krótkiego spotkania porównamy dwie różne starannie wyselekcjonowane pozycje a Paweł opowie nam czym się kierował przy ich wyborze.
Pierwsza pozycja to rum destylowany w kolumnie w 2010 roku, dojrzewający 5 lat w Trinidadzie oraz kolejne 10 lat w Wielkiej Brytanii. Zabutelkowany w 2025 roku przez Precious Liquors w limitowanej edycji 110 butelek. Elegancki, dojrzały profil z wyraźnym śladem długiej, dwuetapowej maturacji.
Jako drugą pozycję poznamy pięcioletnią edycję whisky z destylarni Glenglassaugh, zabutelkowana przez Claxton’s Spirits jako ekskluzywna selekcja dla Precious Liquors Singapore. Dojrzewała w beczce 1st fill Pedro Ximénez, oferując intensywny, słodko-deserowy charakter. Zabutelkowana w mocy 57,7%, w limitowanej liczbie 300 butelek.
Prowadzący:
Paweł Morozowicz - Od 1999 roku związany z branżą gastronomiczną i alkoholową. Doświadczenie zdobywał za barem, w topowych restauracjach w Australii oraz jako sommelier i manager w kilku warszawskich restauracjach. Posiada WSET Diploma. Przez lata zajmował kluczowe stanowiska w sprzedaży i doradztwie, współtworząc m.in. legendarne polskie bottlingi whisky dla Wealth Solutions. Od 2017 rozwija Precious Liquors w Singapurze, specjalizując się w handlu rzadkimi beczkami i tworzeniu unikatowych edycji single cask. Firma dystrybuuje dziś również marki premium, takie jak Claxton’s Spirits, Luisita Rum czy Japanese Artist Series.
Cena: 30 zł
Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na festiwal Whisky Freedom
Niezobowiązujące spotkanie z Whisky segmentu ekonomicznego w myśl zasady “Volume brands with a constant high quality”.
Menu:
- Lighthouse (peated)
- Old Smitty’s
Rafał Lis
Szerzej znany jako Pan Lis. Przykład człowieka, któremu pasja całkowicie zmieniła życie. Od podróżniczego hobbysty, przez zarządcę portfolio największego whisky baru na świecie (ponad 2600 pozycji!), aż po członka zespołu Brave New Spirits odpowiedzialnego za bottling, magazyn oraz sprzedaż beczek.
Podczas krótkiego spotkania Rafał opowie, jak w świecie zdominowanym przez wielkich graczy niezależny bottler może znaleźć swoją niszę oferując produkty dostępne w ponad 40 krajach na całym świecie.
Cena: 30 zł
Uwaga: Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na festiwal Whisky Freedom
Clynelish 10-letnia, The Jazz Crescendo, 2023 Special Release / 57,5%
Clynelish 18-letnia, Waxen Sun, 2025 Special Release / 51,6%
Bartosz opowie nam o dwóch wyjątkowych odsłonach Clynelish z prestiżowej serii Diageo Special Release (DSR) : świetlistej i eksperymentalnej 18YO „Waxen Sun”, w której woskowy charakter destylarni spotyka się z tropikalną owocowością uzyskaną dzięki innowacyjnemu „Pineapple Cut”, oraz energetycznej 10YO „The Jazz Crescendo” – pełnej wanilii, miodu, cytrusów i morskiej bryzy, dojrzewającej w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia i ukazującej Clynelish w czystej, świeżej, koncertowej formie.
Prowadzący
Bartosz Ziembaczewski - Brand Manager marek prestiżowych w Diageo Polska, odpowiedzialny za rozwój i wizerunek luksusowych alkoholi koncernu. Prowadzi degustacje i Masterclassy, reprezentuje firmę na najważniejszych wydarzeniach branżowych oraz popularyzuje wiedzę o whisky jako autor licznych publikacji. Prywatnie pasjonat wina, whisky, cygar, podróży i sportów walki.
Cena: 30 zł
Uwaga: Degustacja dostępna wyłącznie dla osób z zakupionym biletem na festiwal Whisky Freedom.
Mikołaj Rzeźnik - Turntable
Menu:
Turntable Track 5 – Better, Stronger, Faster, 58,6%
Turntable Track 7 – Born to Be Wild, 50,2%
Podczas degustacji Mikołaj opowie o kontrastach pomiędzy obiema edycjami: Track 5 pokaże oblicze whisky bardziej strukturalnej, mocniejszej i „technicznie” złożonej, podczas gdy Track 7 zabierze nas w kierunku profilu owocowego, swobodnego i pełnego rockowej energii. Usłyszymy o różnicach w doborze beczek, ich wpływie na balans słodyczy i przypraw, oraz o tym, jak oba bottlingi pokazują kreatywne podejście Turntable do komponowania whisky.
To zestawienie, które pozwala wyraźnie poczuć dwa różne style – precyzyjny i intensywny kontra żywiołowy i ekspresyjny.
Prowadzący:
Mikołaj Rzeźnik – pasjonat whisky i założyciel Unique Spirits, od lat związany ze światem selekcji oraz importu wyjątkowych trunków. Specjalizuje się w prezentowaniu rzadkich edycji single cask, limitowanych serii oraz projektów niezależnych bottlerów. W swojej pracy łączy wiedzę o destylacji, dojrzewaniu i beczkach z umiejętnością opowiadania o nich w przystępny, angażujący sposób. Prowadzi degustacje oraz masterclassy, podczas których przybliża kulisy powstawania whisky i odkrywa przed publicznością mniej oczywiste, unikatowe oblicza tego świata.
Cena: 30 zł
Uwaga: Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na festiwal Whisky Freedom
Grzegorz Nowicki - whisky towarzyszy mu od niemal 20 lat. Prowadzi portal WhiskyMyWife.pl, próbował tysiące whisky, prowadził setki degustacji , odwiedził dziesiątki destylarni i zorganizował kilkanaście wypraw do Szkocji. The Creators to ukoronowanie tej podróży – w 2024 roku rozpoczął przygodę jako niezaleny botler i do dziś wydał już 5 różnych whisky. Jest też jednym z organizatorów festiwalu Whisky Freedom.
MENU:
Macduff 13-letni, 1 fill sherry, 48%
Cameronbridge 12-letni, 1 fill PX sherry, 48%
Porównamy dwie whisky maturowane w beczkach po sherry ale zupełnie różne destylaty czyli single malt (Macduff) i single grain (Cameronbridge)
W trakcie krótkiego spotkania Grzegorz opowie o różnicach w samych destylatach i wpływie na ostateczny smak i zapach.
Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na Festiwal Whisky Freedom
Nikka Coffey Malt, 45%
Bushmills 14YO - Malaga, 40%
Podczas krótkiej degustacji przekonamy się, że Nikka Coffey Malt to nietypowa japońska whisky, destylowana w kolumnach Coffeya, dająca kremowy, gładki profil z nutami wanilii i owoców. W kontraście Bushmills 14YO Malaga Finish oferuje klasyczny irlandzki styl — miękki, lekko miodowy charakter wzbogacony o rok dojrzewania w beczkach po słodkim winie malaga, które dodają mu nut suszonych owoców i soczystej słodyczy. W zestawieniu widać różnicę między eksperymentalną, kolumnową interpretacją whisky a eleganckim, beczkowym finiszowaniem w tradycji irlandzkiej.
Prowadzący
Adrian Chwała – Head of Advocacy w United Beverages, wcześniej Prestige Brands Ambassador. Ambasador whisky z wieloletnim doświadczeniem, ceniony za umiejętność przekładania eksperckiej wiedzy o destylacji, beczkach i stylach whisky na przystępny, angażujący przekaz. Prowadzi degustacje, szkolenia i masterclassy, promując kulturę whisky i współpracując z czołowymi markami branży.
Cena: 30 zł
Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na festiwal Whisky Freedom
Menu:
Whisky Lauder’s, 40%
Whisky Islay Mist, 40%
Lauder’s to łagodna, bursztynowa szkocka whisky mieszana o owocowo-karmelowym profilu z delikatnym akcentem dymu i torfu. Miękka, przystępna w smaku, z nutami wanilii i lekką goryczką, ceniona za dobrą jakość w rozsądnej cenie.
Islay Mist łączy torfowy, dymny charakter Islay z łagodnością whisky zbożowych. Ma aromat morskiej bryzy i torfu, a w smaku przeplata świeże cytrusy z dymnym, czekoladowo-kawowym finiszem, stanowiąc lekkie wprowadzenie do whisky z wyspy Islay.
Podczas tej krótkiej degustacji przekonasz się, że Lauder’s jest łagodniejsza, słodsza i bardziej klasyczna, natomiast Islay Mist bardziej dymna, torfowa i bardziej morska. Razem pokazują różnicę między tradycyjną szkocką mieszanką a łagodnym stylem torfowym z regionu Islay.
Cena: 30 zł
Uwaga: Degustacja dostępna tylko dla osób z zakupionym biletem na festiwal Whisky Freedom
Informacje o wydarzeniu
Speed Tasting & Edukacja
Nie masz czasu na długie wykłady?
Wybierz krótkie, 25-minutowe degustacje z ekspertami – idealny balans między wiedzą a przyjemnością.
Poznaj historie ukryte w kieliszku i odkryj nowe smaki.
By uczestniczyć w Speed Tasting musisz posiadać bilet na Festiwal
Nie masz czasu na długie wykłady?
Wybierz krótkie, 25-minutowe degustacje z ekspertami – idealny balans między wiedzą a przyjemnością.
Poznaj historie ukryte w kieliszku i odkryj nowe smaki.
By uczestniczyć w Speed Tasting musisz posiadać bilet na Festiwal